Eigenschappen van peterselie

Een scherpe smaak die een beetje te vergelijken is met peper. Thans een stuk minder pikant, peterselie kan onze maaltijden op een doeltreffende manier smaak geven. Ze worden gebruikt in heel wat verschillende soorten gerechten, gaande van salades, soep, tot hoofdschotels. Peterselie bevat enorm weinig calorieën en bevat bovendien een enorme hoeveelheid voedingsstoffen. Waaronder krachtige vitamines, mineralen en antioxidanten.

Het eten van peterselie gaat samen met een groot aantal voordelen voor onze gezondheid.

Peterselie bevat ijzer maar ook vitamine K. Deze twee stoffen zijn van belang om het bloed gezond te houden. Vitamine K zal belangrijk zijn voor het functioneren van de bloedplaatjes. Ze zullen helpen om bloedklonters te vormen die noodzakelijk zijn wanneer we ons verwonden zodat we niet doodbloeden. Wanneer we te weinig vitamine K hebben kunnen we last hebben van bloedingen of blauwe plekken ervaren op het lichaam.

IJzer zal dan weer het functioneren van de rode bloedcellen helpen. Dit is vooral van belang bij het transporteren van zuurstof naar de verschillende plaatsen in het lichaam. Een 50 gram peterselie zal ons ongeveer 2 mg ijzer leveren. Dat is 10% van wat we dagelijks nodig hebben aan dit mineraal voor vrouwen. Voor mannen is dat zelfs 25%.

Verder zal het er ook voor gaan zorgen dat onze ogen in optimale gezondheid blijven verkeren. Ze bevatten vitamine A en ook luteïne en zeaxanthine. Dat zijn 2 belangrijke carotenoïden die zullen helpen voor de gezondheid van onze ogen te verbeteren.

Daarnaast maakt vitamine A een bepaald pigment aan, rhodopsine. Dat is van belang om kleuren te identificeren. Wanneer we een kopje gebruiken in onze maaltijd hebben we reeds bijna 2 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A in ons lichaam.

Door onze maaltijden met peterselie bladeren te bestrooien kunnen we er echter ook voor zorgen dat onze huid mooi gezond blijft. Het zal onder meer ook dankzij de vitamine A in de plant zijn dat we kunnen genieten van gezonde membranen in de huid. Ook de vitamine C zal helpen om collageen aan te maken. Dat vinden we terug in de weefsels van onze huid.

Referentie:

http://www.allegrow.be/nl/platte-peterselie-of-bladpeterselie-376.htm

https://www.lekkervanbijons.be/groenten/groenten-van-bij-ons/peterselie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *