Pompoenpitten eten uit het Halloween lantaarntje zorgt voor een langer leven

Pasgeleden hebben we weer massaal gezichten uit de mooie oranjekleurige pompoenen gesneden voor Halloween/Allerheiligen lantaarntjes. Jack ‘O Lantern is de naam van dit dwaallichtje. Het is een lichtje voortgebracht door de ziel van een dwalende dode.

De huizen van veel mensen waren weer prachtig versierd met lichtjes en uitgesneden  pompoenen met een kaarsje erin.

De kinderen gingen prachtig eng verkleed de deuren langs om snoep op te halen.

Heb je de pitten van de pompoenen nog bewaard?

Ze zijn namelijk heerlijk door een salade, bij brood bakken en er bestaat ook boter gemaakt van deze pitten.

Maar buiten dat hebben ze ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Let er wel op dat je GMO vrije zaden hebt. Dus niet genetisch gemodificeerd.

Hippocrates zei niet voor niks al dat onze voeding ons medicijn kan zijn. Als je gezonde dingen eet zal dit zich zeker weerspiegelen in je gezondheid.

Een plant stopt zijn beste voedingsstoffen in zijn zaden zodat de nakomelingen een zo goed mogelijke start krijgen. Maak daar dus optimaal gebruik van.

Geschiedenis van pompoenpitten

Oorspronkelijk komen pompoenpitten uit Amerika.  De oorspronkelijke bewoners van Amerika gebruikten het al honderden jaren voor spijsverterings- en urinewegklachten.

Wat zit er in pompoenpitten dat zo gezond is?

Onder de harde witte buitenkant zit een plat, ovaal en groen zaadje. Daar zitten mineralen in zoals magnesium, zink, potassium en ijzer, verder ook

antioxidanten, aminozuren, vitamine E, vitamine C, vitamine A, vitamine B en omega 3, polyfenolen, koffiezuur, coumarinezuur, ferulazuur, sinapinezuur, protocatechuzuur, vanillinezuur en syringazuur.

Helaas hebben veel mensen zonder dat ze het weten een magnesium tekort.

Een magnesium tekort herken je aan het feit dat je je gestrest,  moe en futloos voelt met weinig energie. Ook kun je dan last hebben van spierkrampen.

Ook veel mensen hebben een tekort aan zink zoals mensen die een bepaald dieet volgen, zoals alleen plantaardig eten, bijvoorbeeld veganisten. Een zinktekort herken je aan vaak verkouden of grieperig zijn, vermoeid zijn, depressieve gevoelens en acne.

Hoe kun je pompoenpitten aan je dieet toevoegen?

Haal ze uit de pompoen, was ze en maak ze goed schoon. Leg ze te drogen op een theedoek op de verwarming of in de oven bij een warmte van 40 graden Celsius. Na het drogen snij je de zaden met een mesje in of knip je ze open.

Ze kunnen toegevoegd worden als je een brood bakt of in de soep. Ze kunnen door een salade of smoothie, over de yoghurt, of licht geroosterd worden in een koekenpan of oven zonder olie en dan als tussendoortje worden gegeten. Een echte gezonde snack is dat. Hoe je pompoenpitten kan klaarmaken vind je hier.

Je kan ze ook roosteren. Een handleiding vind je hier.

Wat kunnen pompoenpitten voor je gezondheid doen?

-het helpt de prostaat gezond te houden

-zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, erg belangrijk voor mensen met diabetes. Vooral werkzaam bij diabetes type 2.

-ze helpen preventief tegen borstkanker en andere vormen van kanker zoals prostaatkanker en longkanker. Ook remmen zij de groei en verspreiding van deze kankercellen.

-helpen ter voorkoming van hart en vaatziekten

-zorgen voor een gezond cholesterol level door de goede cholesterol

-zorgen voor een gezonde bloeddruk

-helpen tegen overgangsklachten zoals opvliegers en hoofdpijn en ziekten die voorkomen uit een oestrogeentekort.

-beschermen de lever en reinigen deze

-helpen tegen slapeloosheid door de aminozuren, eet wat pitten voor het slapen gaan en je slaapt als een roosje.

-helpen tegen angstige gevoelens en een opgejaagd gevoel

-helpen tegen artritis

-helpt in de strijd tegen kaalheid en haarziektes als alopecia

Verdere gezondheidsvoordelen van pompoenpitten

-de antioxidanten beschermen je tegen ontstekingen en vrije radicalen en zo tegen talloze ziekten die door ontstekingen veroorzaakt worden

-helpt om een overactieve blaas weer onder controle te krijgen

-zorgt voor gezondere botten door de magnesium en het herstel van botten. Helpt zo om osteoporose tegen te gaan, oftewel botontkalking.

-het zink in de pitten zorgt voor een betere zaadkwaliteit en voor een betere vruchtbaarheid bij mannen. Het beschermt de kwaliteit van het zaad ook tijdens chemokuren en auto-immuun ziektes en is goed voor het libido.

-je krijgt er goede zin van en je voelt je beter en actiever

-het helpt je om een hartaanval of beroerte te voorkomen door de magnesium

-goed voor je ogen door de vitamine A

-goed voor je huid en ter preventie van rimpels, een onzuivere huid en huidveroudering. Onder andere door de aanwezige vitamine E.

-werkt tegen schimmels en virussen en bacteriën

-ze helpen je om af te vallen. Eet dagelijks een handje vol pitten. Vergeleken met andere zaden en noten zit er maar de helft van het gemiddelde aan calorieën in. Terwijl je toch een verzadigd gevoel hebt.

-helpt tegen astma

Welke voordelen hebben pompoenpitten nog meer?

-goed voor je spieren en het behoud van je spiermassa

-helpt bij de aanmaak van witte bloedlichaampjes die infecties bestrijden

-pompoenpuree kan in plaats van olie of boter in een bakrecept gebruikt worden

Als je dus regelmatig pompoenpitten eet, zul je nog lang niet als een echte dwalende ziel met een pompoen lantaarntje rondlopen.

Sterker nog je zult je leven zelfs kunnen verlengen en gezonder kunnen doorbrengen. Zoals de eng verklede kinderen met Halloween de zielen van doden afweren met hun pompoenlantaarntje, zo kun je dat de rest van het jaar met de pitten doen. Simpelweg door ze te eten.

Alleen niet langs de deur blijven gaan voor ‘trick or treat’, wat betekent ‘plagerijtje of snoep’, want anders doe je met al dat snoep de gezondheidsvoordelen van deze pitten weer teniet.

Stop dus ook maar meteen een paar van die zaadjes in de grond en kweek je eigen gezonde pompoenen.

Bron:

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *