Wat heeft rozenwortel te bieden voor onze gezondheid?

Rozenwortel is een kruid die we oorspronkelijk terugvinden in Europa. Het kent een lange geschiedenis en wordt al meer dan 300 jaar gebruikt als een medicijn. De plant heeft enkele belangrijke eigenschappen voor onze gezondheid. Waarvan de belangrijkste capaciteit zijn strijd is tegen vermoeidheid.

Het werd daarom genomen door mensen die last hadden van vermoeidheid of mensen die meer energie wilden hebben.

Het is een stimulerend kruid waarvan de werking te vergelijken is met die van cafeïne. Al is de werking niet zo krachtig als bij cafeïne en is het effect ook eerder gelijk aan, dan wel heel snel zoals bij cafeïne.

Een ander belangrijk aspect is dat de plant ervoor gaat zorgen dat we meer serotonine kunnen aanmaken. Dat is ook deels verantwoordelijk voor het gebruik van rozenwortel tegen depressie. Mensen die aan depressie lijden kunnen met behulp van de plant, de symptomen zien afnemen.

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter en zal daarbij ook onze emoties helpen voeden. Waardoor we ons een stuk beter voelen.

Het is echter niet aangeraden om rozenwortel te gebruiken net voor het slapen. Omdat het stimulerend effect van de plant er namelijk voor kan zorgen dat we moeilijk in slaap kunnen vallen.

Verder kan rozenwortel ook gebruikt worden bij mensen die willen gewicht verliezen. Wanneer we hunkeren naar suiker kan dit grotendeels komen doordat we weinig serotonine aanmaken. De verhoging van deze neurotransmitter zal ervoor zorgen dat de drang naar suiker kleiner wordt. Waardoor we dus minder ongezonde koolhydraten zullen innemen en uiteindelijk gewicht zullen verliezen.

Dit zelfde effect zal dan ook bescherming bieden tegen diabetes en zal het lichaam terug gevoeliger maken voor insuline. Omdat de bloedsuiker minder vaak hoge pieken vertoont.

Het stimulerend effect van de plant is ook deels verantwoordelijk voor de capaciteiten om af te vallen. Zo zal het metabolisme sneller werken. Worden we actiever gedurende de dag. Wat allemaal zal bijdragen aan een gezonder lichaamsgewicht op termijn.

Bijwerkingen

Het gebruik van rhodiola kent weinig tot geen bijwerkingen. We kunnen in het begin wel te maken krijgen met een licht verhoogde hartslag. In sommige gevallen kan hoofdpijn of misselijkheid ontstaan.

We mogen echter niet overdrijven met de dosis. Bij het gebruik van extreem hoge dosissen kan namelijk het serotonine syndroom ontstaan. Dat is een aandoening waarbij we teveel serotonine aanmaken. En dat kan ook weer ernstige problemen voor onze gezondheid geven.

Referentie:

https://www.zenzijn.be/single-post/2015/09/01/Kruiden-tegen-stress-en-angst

http://gezondheidsweb.blogspot.be/2009/08/rhodiola-rosea.html

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *