Wat kan Ginkgo Biloba voor ons betekenen?

De ginkgo biloba boom heeft een groot aantal unieke eigenschappen. Eerst en vooral is het één van de oudste bomen ter wereld. We kunnen reeds terug gaan naar enkele honderden miljoenen jaren geleden. Dit is reeds een zeer grote prestatie.

Maar ook voor onze gezondheid heeft ginkgo heel wat goeds voor ons in petto. Zo is het een krachtig middel om de functie van de hersenen te verbeteren. Het zal helpen tegen stress en tegen de hormonen die daardoor getriggerd worden.

Verder kan de seksuele gezondheid er sterk mee verbeteren en kunnen we er onze mentale toestand mee verbeteren.

Alzheimer?

Hoewel vaak wel beweerd wordt dat de plant er kan voor zorgen dat we Alzheimer genezen. Toch is dit niet waar. Wat de plant wel zal doen, is de hersenfunctie verbeteren bij mensen die nog beschikken over relatief gezonde hersenen. Bij mensen die reeds aan Alzheimer lijden, kon men via wetenschappelijke onderzoeken weinig tot geen beterschap opmerken.

Bloedsomloop verbeteren

De reden waarom ginkgo er kan voor zorgen dat we de gezondheid van de hersenen verbeteren komt door zijn stimulerende werking op onze bloedsomloop. Er komt meer stikstof in de hersenen terecht. Waardoor de bloedvaten wijder gaan worden. Dat zorgt ervoor dat het bloed beter kan stromen doorheen het lichaam. Op die manier wordt er meer zuurstof naar de organen gebracht. Waaronder ook onze hersenen. Dat zorgt dus voor het stimulerend effect.

ginkgo bijwerkingen

Ginkgo tegen Stress

Ook tegen stress kan ginkgo biloba gebruikt worden. We zien onder meer een blokkerende werking op hormonen zoals cortisol en prolactine. Die worden aangemaakt in hoge hoeveelheden wanneer we onder stress staan. Op die manier zal ginkgo de effecten van stress tegenwerken.

We zien ook dat mensen die ginkgo gebruiken minder risico lopen op de ontwikkeling van een depressie en minder last hebben van emotionele buien.

Bijwerkingen

Hoewel de plant gezien wordt als veilig. Toch moeten we rekening houden met het bloedverdunnend effect van de plant. Het mag daarom zeker niet gecombineerd worden met bloedverdunnende medicijnen. Dit zou immers het bloed te dun kunnen maken, waardoor bloedingen kunnen ontstaan.

Ook voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven is het afgeraden om ginkgo te gebruiken. Dat heeft dan wel niet te maken met het bloedverdunnend effect van de plant. Maar eerder om zijn blokkerend effect op het hormoon prolactine. Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding wordt dit hormoon in hoge hoeveelheden aangemaakt.

Referenties:

https://www.openbaargroen.be/ginkgo-biloba-japanse-notenboom

boominfo.net

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *